Over HetGezinshuis
Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van hulp en zorg voor uithuisgeplaatste jongeren. Opvang in een gezin in een normale leefomgeving..  

Wat is een gezinshuis?

Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van hulp en zorg voor uithuisgeplaatste jongeren. 

Opvang in een gezin in een normale leefomgeving. De gezinshuisouder(s) vormen de vaste basis en bieden professionele begeleiding. In een gezinshuis wonen gemiddeld 3 tot 6 uithuisgeplaatste kinderen samen met de gezinshuisouders en eventueel hun eigen kinderen. In een normaal huis in een gewone buurt. Deze ouders zijn de vaste opvoeders, vormen de vaste basis. Ze bieden naast veiligheid en rust ook een professionele begeleiding. Het is anders dan in een pleeggezin, in een gezinshuis zijn de ouders professionele opvoeders.

 

Gezin als basis

Een gezin is de basis van onze samenleving, de plaats waar mensen voor elkaar zorgen en van elkaar leren.

Bijna iedereen groeit op in een gezin. Het gezin speelt een grote rol bij het overdragen van de normen en waarden van onze cultuur.Soms komt de ontwikkeling en veiligheid van jongeren in gevaar door de gezinssituatie.Als het thuis niet meer lukt, wordt uithuisplaatsing besloten. Meestal gedwongen, soms vrijwillig. Wij zijn ervan overtuigd dat deze jongeren het beste af zijn als ze binnen een gezinsverband opgroeien. Door middel van het “gewone” leven in een gezin is het mogelijk om weer een basisgevoel van veiligheid te ervaren. En om volop mee te doen in de maatschappij en zo zelfvertrouwen op te bouwen. We gaan uit van de mogelijkheden in plaats van beperkingen. Iedereen is uniek en beschikt over bijzondere capaciteiten en talenten. Daarop ligt de focus in plaats van op wat niet goed gaat. 

Gezinshuisouders maken het verschil

In een gezinshuis vinden kinderen en jongeren structuur, veiligheid en geborgenheid.

Vaak is er sprake van complexe problematiek die vraagt om professionele begeleiding. Gezinshuisouders zijn experts in opvoeden. En beschikken over de juiste eigenschappen waarmee ze kinderen kunnen leren om weer vertrouwen in volwassenen te ontwikkelen. ‘Het gewone leven’ is daarbij hun uitgangspunt.

 

HOE ZIET HET GEZINSHUIS ERUIT?

Een dag in het gezinshuis

In het gezinshuis is een vaste dag-structuur met, behalve verzorging ook, leer-, spel-, en ontspanningsmomenten en ruimte voor creativiteit.

’s Morgens 

Je gaat uit bed, doucht en/of wast je gezicht, poets je tanden en kleedt je aan. Daarna maak je je eigen bed op. 

Als je op je kamer je licht uit hebt gedaan ga je naar beneden. Beneden maak je tijdens het ontbijt je boterhammen voor school klaar. Ook krijg je drinken, fruit en een liga mee naar school. Daarna vertrek je naar school. 

’s Middags uit school 

Als je uit school komt hang je netjes je jas op in de kast. Daarna zet je je schoenen ook in de kast. Je haalt je tas helemaal leeg. Alle lege flesjes en bakjes zet je in de vaatwasser of in de wasbak en afval gooi je in de prullenbak. Daarna mag je wat drinken met iets lekkers erbij.  

Wat je gaat doen tussen het drinkmoment en het avondeten kan verschillend zijn. De ene keer kan je naar je kamer gaan, de andere keer wil je misschien liever naar buiten. Op bepaalde dagen worden er in de middag activiteiten georganiseerd. 

Etenstijd

Rond 6 uur wordt er met z’n allen gegeten aan tafel. De televisie is tijdens het eten uit. Voor het eten bidden we met elkaar. Als je dit niet wil dan houd je een momentje stilte uit respect voor de ander. Tijdens het eten zitten we met z’n allen gezellig aan tafel. We blijven dus ook gezellig zitten tot iedereen klaar is met eten. Na het eten wordt de tafel met elkaar afgeruimd. 

’s Avonds

Hoe laat je naar bed gaat is afhankelijk van je leeftijd. Als je 7 jaar bent ga je half 8 naar bed. Daarna gaat het steeds een kwartier omhoog per jaar. Dus als je 8 bent kwart voor 8. Als je 9 bent 8 uur. Als je 10 bent kwart over 8 enzovoort.

Als je een mobiel hebt mag je hier ’s avonds natuurlijk nog wel even op. Dit geldt alleen als je 12 jaar of ouder bent. Over mobiele telefoons worden individuele afspraken gemaakt. Als je gewend ben om ’s avonds te douchen dan mag dit ’s avonds voor je bedtijd.